Ekonomi

ABD otomotiv işçilerinin grevinin maliyeti 10,4 milyar dolara ulaştı

ABD’de Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası’nın (UAW) 3 büyük otomobil üreticisine yönelik grevinin maliyetinin 6 haftada 10,4 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

Michigan merkezli ekonomik danışmanlık firması Anderson Economic Group (AEG), Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası’na bağlı işçilerin General Motors (GM), Ford ve Stellantis’e karşı başlattığı “Ayağa Kalk” adlı greve ilişkin son analizini paylaştı.

AEG’den yapılan açıklamada, otomotiv işçilerinin grevinin doğrudan maliyetinin 6 haftada 10,4 milyar dolara ulaştığının varsayıldığı belirtildi.

Bu maliyetin yaklaşık 650 milyon dolarının fiyat kaybı, 4,3 milyar dolarının üretici kaybı, 3,3 milyar dolarının tedarikçi kaybı, 2 milyar dolarının ise bayi, müşteri ve diğer zararlardan kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, sendikanın 3 otomobil üreticisiyle geçici anlaşma yapmasından önce işten çıkarılan çalışan sayısının 56 bini aştığı bildirildi.

Sendika, 3 büyük otomobil üreticisiyle geçici anlaşmaya vararak grevi sonlandırdı

UAW’nin yaklaşık 150 bin işçiyi kapsayan yeni sözleşme için Ford, GM ve Stellantis ile yaptığı görüşmelerde mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşmaya varılamaması üzerine Michigan’daki 3 fabrikada greve gidilmesi kararı alındı. Missouri ve Ohio’da.

Grev 15 Eylül’de başladı ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk kez üç otomobil firmasının işçileri birlikte greve çıktı.

UAW, şirketlerle yaptığı pazarlık sürecinde grevi farklı fabrika ve parça dağıtım merkezlerini de kapsayacak şekilde genişletti ve grevdeki toplam işçi sayısı 45 bini aştı.

Sendika, 26 Ekim’de Ford, 28 Ekim’de Stellantis ve 30 Ekim’de GM ile süresiz anlaşmaya varıldığını ve çalışanların işlerine döneceklerini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu